Så kom jag då till den lilla intima teatern Natanakairali som regissören Gopal Venu och dansaren och hustrun Nirmala Paniker driver i Irinjalakuda i delstaten Kerala, Indien. Här har de även utbildningar för teater- och dansformerna Kutiyattam och Mohinyattam.


– Kostymförberdelser inför kvällens akter

Gopal Venu har varit i Sverige vid flera tillfällen och arbetat, bl a med Peter Oskarsson.
Han kommer till Sverige, närmare bestämt till Sagohuset i Lund den 6 och 7 maj 2012 och gästspelar med Pudhana Moksham – en välkänd
historia om kung Kamtsas försök att döda gudabarnet Krishna. För biljetter och mer information kontakta Teater Sagohuset på telefon 046-12 21 41.


– här Kapila Venu som Sakuntalam –

Vi kom för att se föreställningen Abhinjana Sakuntalam samt teaterformen Kuttiyattam. Kuttiyattam är en form som är ca 2000 år gammal och som Gopal V. fick se när han var i 30 års åldern. Gopal V. blev fångad och ville föra formen vidare så att fler fick se den. Han fick även in Kutiyattam på Unescos världsarvlista, själv är han utbildad inom formen Kathakali.


– här gör Gopal Venu ett särdeles bra inhopp som en fiskare i Sakuntalam –


Pjäsen Sakuntalam är tillägnad till minne av Master poet Kalida.
Föreställningen är ca 13 timmar lång och skriven på sanskrit, den har spelats över hela världen. I denna uppsättningen var den uppdelad på fyra dagar. Vi kom på den tredje dagen och såg fjärde till sjunde och sista akten.

Väääldigt kortfattat handlar historien om en gudomlig Kung som blir förälskad i Sakuntalam som blir förälskad i honom, det är förbannelser och förtrollningar som ges och vise män som dyker upp.

– Kungen –

Sakuntalam blir gravid men när hon söker upp Kungen kommer han inte
ihåg henne, och sitt barndomshem kan hon inte återvända till. Efter
många turer, förtrollningar och förbannelser som hävs, så slutar
historien lyckligt för både Kung, son och Sakuntalam, och de blir en
familj.

– The End